Ramon Ribas i Pere Creus

Ribas i Creus al seu estudi de la Gran Via de Barcelona (cap al 1980)Pere Creus i Ramon Ribas al seu estudi de la Gran Via de Barcelona (cap al 1980)

· · ·

Els barcelonins Ramon Ribas Andreu (1938) i Pere Creus Pardos (1926-2019), coneguts professionalment com a Ribas i Creus, són dos dels anomenats pioners del disseny gràfic català.

Ramon Ribas estudia a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona (Llotja). Completa l’aprenentatge al taller de Víctor Esteban Ripaux. Als quinze anys s’estrena en la professió i treballa a les principals agències de publicitat del moment, com Vila, ZenPubli-test i Danis.

Pere Creus s’inicia en les arts plàstiques amb el mestre Baixas. A la dècada del 1950, col·labora amb les agències de publicitat més reputades i guanya prestigi com a retolista i creatiu publicitari. És nomenat director d’art de Publi-test, on hi coincideix amb Ramon Ribas.

El 1961 Ribas i Creus acorden obrir estudi propi. Desenvolupen un grafisme d’autor que es caracteritza per la síntesi i l’economia dels recursos expressius. Formen part del grup de primers membres de Grafistes Agrupació FAD (avui l’ADG-FAD), motiu pel qual el 2000 reben un Laus d’Honor en reconeixement a la feina feta en la dignificació professional del disseny. Durant dos cursos, entre el 1965 i el 1967, Pere Creus exerceix de professor de Plàstica Publicitària a l’Escola Massana de Barcelona.

Al llarg de més de quaranta anys de trajectòria, Ribas i Creus apleguen una obra gràfica de gran interès històric i sociològic. Els seus dissenys farmacèutics (molt moderns per a l’època) o cartells com els de les Festes de la Mercè, Hogarhotel, els de la Setmana de Cosmètica i Perfumeria o el del Premi de Dibuix Joan Miró, s’integren de ple dret en la memòria iconogràfica del país.

Les peces mostrades en el blog corresponen al període 1961-1983, abans de l’arribada dels ordinadors al món del disseny i quan els processos artesanals encara no havien desaparegut de la pràctica quotidiana.

A finals de la dècada del 1980, l’estudi Ribas i Creus passa a dir-se Ribas i Ribas i Creus, amb la incorporació d’un tercer soci: Jordi Ribas, el germà petit de Ramon Ribas, que ja hi treballava com a dissenyador des del 1974. Ribas i Ribas i Creus continua la seva activitat professional fins al 2002.

Els anys 2013 i 2014 es concreta la cessió de l’arxiu Ribas i Creus a la Biblioteca de Catalunya i al Museu del Disseny de Barcelona.

.